Podcast
Blog
Trainen

De No More Boring Learning checklist

Ben je klaar om je training naar een hoger niveau te tillen? Dan hebben wij precies wat je nodig hebt! Welkom op onze blog, waar we een checklist onthullen die speciaal is ontworpen voor trainers zoals jij. Deze checklist helpt je om de veelvoorkomende valkuilen te vermijden en de best practices te omarmen om je trainingssessies boeiend, impactvol en onvergetelijk te maken.

Dus, zet je schrap en maak je klaar om de "Don'ts" en "Do's" te leren die van jou een uitzonderlijke trainer kunnen maken. Zeg vaarwel tegen saaie en voorspelbare sessies en hallo tegen dynamische en effectieve trainingen die een blijvende indruk achterlaten op je cursisten.

Laten we er meteen in duiken! Pak je koffie (of thee, daar oordelen wij niet over) en laat het trainingsavontuur beginnen!

Don'ts

Schijn het licht op hen
Begin nooit met jezelf voor te stellen. Dit is oud en voorspelbaar en dat zet de hersenen in slaap. Het gaat niet over jou. Het gaat over hen.

Houd de vloer lava
Geef nooit het programma. Het brein is een patroonverbinder en zodra het brein een patroon ziet... ontspant het. Houd de neuronen alert.

Respecteer de tijd
Ga nooit over tijd. Mensen hebben levens. Ze hebben plannen en verantwoordelijkheden en dingen om voor te zorgen. Jouw lessen zijn nooit belangrijker dan hun leven.

Bronnen zijn belangrijk, net als de waarheid
Ken nooit de bron niet. Noem de bron. Doe je huiswerk. Kijk of je theorieën na verloop van tijd niet worden ontkracht.

Schrijf om gelezen te worden
Schrijf nooit als een dokter. Je wilt dat je leerlingen het lezen, zorg er dan voor dat ze dat kunnen.

Beantwoord de vraag
Geef nooit geen antwoord op de vraag. Zelfs als het je mooie volgorde verknoeit. Als een leerling een vraag stelt, heeft hij honger. Natuurlijk kun je de tijd nemen om de andere leerlingen bij die vraag te betrekken, maar geef dan antwoord. Zelfs als dat betekent dat je de vraag moet opzoeken op je telefoon.

Model-pooping verboden
Hergebruik geen oude modellen en pas ze niet aan de huidige tijd aan. Vind ze liever opnieuw uit of creëer je eigen modellen.

Doen

Een doel raken
Begin elke sessie met iets dat relevant en belangrijk is voor je leerlingen in hun wereld.

Wees een herhalingstovenaar
Om de vergeetcurve van Ebbinghaus te verslaan, moet je veel herhalen, maar nooit op een repetitieve manier!

Maak ze hongerig
Geef alleen inhoud als je iets hebt gedaan om lerenden te interesseren of zelfs enthousiast te maken voor de inhoud die je geeft.

Verdien het recht
Verdien altijd het recht waarom je voor de groep mag staan. Wat maakt jou de moeite waard? Over dit specifieke onderwerp.

Gebruik de kracht van de demo
Zorg ervoor dat je als trainer of begeleider demonstreert hoe je de nieuwe vaardigheid uitvoert en demonstreer ook hoe je het niet moet doen. Mensen leren het meest van demonstraties en nog meer van fouten die ze zien en gecorrigeerd zien worden.

Ken hun echte wereld
Als je de omstandigheden van hun werk of hun jargon niet kent of niet weet wat hen lof, tevreden klanten, vreugde en ellende oplevert... hoe kun je hen dan iets leren? Het zou hetzelfde zijn als een noordpoolexpert die kinderen die in een woestijn wonen leert hoe ze buiten moeten overleven. Je kunt hen onmogelijk verantwoordelijk maken om de nuttige shit uit je les te halen die voor hen van toepassing zou zijn.

Meet je impact
Als je niet meet dat je mensen iets geleerd hebben, waar ben je dan mee bezig. Een professionele atleet zou nooit een sessie doen zonder het resultaat te kennen. Waarom zou het goed zijn om een leerervaring te geven en er niet om te geven of het leren iets heeft opgeleverd. Het zou hetzelfde zijn als een arts die een operatie uitvoert en dan nooit hoort hoe het met de patiënt is afgelopen. Heeft hij het overleefd? Heeft hij het overleefd? Problemen gehad?

Overbrug de intentie-actie kloof
In elke sessie moet de intentie-actie kloof worden overbrugd. Als je dat aan je deelnemers overlaat, begin je geen vertrouwen op te bouwen in de nieuwe vaardigheid en speel je mee in de loterij: je laat het aan het toeval over of ze het wel of niet zullen doen. Wat als ze een hectische dag hebben... dan zullen ze de kloof tussen intentie en actie niet overbruggen. Doe het dus wel in je training.

Variatie is de specerij van het leven
Zorg voor afwisseling: tussen zitten en staan, tussen luisteren en kijken, tussen absorberen en experimenteren, tussen spreken en luisteren, tussen langzaam en snel, tussen plezier en serieus.

Podcast
Blog
Trainen

#

165

De No More Boring Learning checklist

16/12/2023
26 min