Radio als slimme leeractiviteit? – Hoe radio en leren samenkomen met grote impact
We zijn al bijna weer vergeten dat de pandemie van een aantal jaren geleden ons ook leerde dat niet alle leeractiviteiten face to face hoeven plaats te vinden. Wat is er veel ontwikkeld aan alternatieve leeromgevingen, die L&D-ers momenteel kunnen inzetten. In dit blog delen we een mooi voorbeeld van een hele nieuwe leeractiviteit, die voortkomt uit deze periode van aanpassen en vernieuwen.
Het voorbeeld komt vanuit Pieterjan van Wijngaarden van Kessels & Smit, The Learning Company (K&S). Met een aantal collega’s van is hij betrokken bij een leiderschapsprogramma voor een hogeschool in Groningen. Het doel is om de strategie van deze instelling betekenis te geven en in praktijk te brengen.
Het traject bestaat uit leergroepen, Development Centers en plenaire bijeenkomsten. In de ontwerp groep ontstond de vraag om een van de plenaire bijeenkomsten eens heel anders vorm te geven dan anders. Er werd expliciet om ruimte gevraagd voor de diverse MT’s om met elkaar in gesprek te kunnen over de strategie en hoe ieder MT daar vorm aan zou kunnen geven. Dat mistte tot nu toe. Dus ja, de breinen gingen aan en zo ontstond het idee voor een hele nieuwe leeractiviteit.
Zo ontstond het idee om deze dag vorm te geven rondom een heuse radioshow, gepresenteerd door het team L&D-ers. In een central hal werd een studio ingericht van waaruit de hele dag een eenmalige unieke live radioshow werd verzorgd.
In de show werden studenten, docenten, lectoren en leiders van de hogeschool geïnterviewd over de strategie en hun visie daarop. Ook waren er gesprekken met externe experts (die inbelden net als in een echte radioshow) die iets te vertellen hadden over veranderen of leiderschap. Tussendoor werd natuurlijk ieders favoriete muziek gedraaid die de deelnemers live tijdens de show konden aanvragen. Naast de inhoudelijke meerwaarde ontstond er zo ook extra verbinding en energie door de leuke en ontroerende muziek.
De show had een passend programma in afstemming met de vragen en doelen van de hogeschool, waarbij er elk uur nieuwe inspiratie aan de orde kwam. Zo kwamen alle thema’s en onderwerpen aan bod. Via een online gids was de line-up duidelijk zichtbaar. Na een plenaire opening in de ruimte waar ook de radiostudio staat, gingen de MT’s elk naar een eigen ruimte. Daar was de radioshow in beeld en geluid te volgen. Elk MT koos welke onderdelen zij live luisteren en wanneer zij tijd nemen om met elkaar in gesprek te gaan. Alle interviews waren later terug te luisten via een online omgeving.
Natuurlijk vraagt deze leeractiviteit om een goede voorbereiding. Als L&D-er dien je goed onderzoek te doen naar welke verhalen en vragen er leven rond leiderschap. Welke perspectieven passen wel in de radioshow? En hoe vertel je het verhaal zo dat het past in zo’n themadag? Een goede voorbereiding zorgt daarmee voor een goede aansluiting met de deelnemers; op inhoud én op audiovormgeving.
Een radioshow als leeractiviteit? Spannend? Waarschijnlijk. Nieuw? Zeker! En … de dag leidt tot veel inspiratie en energie. Er ontstaan nieuwe inzichten over hoe je bijvoorbeeld een goede setting creëert voor een open gesprek in het MT. Studenten en docenten praten met elkaar door over hoe leiderschap ‘in de praktijk’ wordt ervaren. Omdat alle leidinggevenden op hetzelfde moment beschikbaar zijn, worden over en weer collega’s uitgenodigd om in gesprek te gaan in een ander MT. Ook bestuurders schuiven desgevraagd aan voor een open gesprek. Ofwel: iedereen doet mee!
Hoe tof zou het zijn om dit ook in jouw organisatie of bij jouw klant te organiseren? Toch weer eens wat anders dan een reguliere business update. 😊
Meer informatie over:
- De wekelijkse podcast van Pieterjan, HRD Café: http://www.hrdcafe.nl
- Opleidingen van de FCE, Stichting Opleidingskunde: http://www.corporate-education.com
- Pieterjan van Wijngaarden op LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/pieterjan-van-wijngaarden-269548a/