Podcast
Blog
Humanity

Zorg voor jezelf: 5 technieken die echt werken.

Het leven kan soms overweldigend zijn, vooral voor ons als L&D'ers en trainers.

We jongleren met allerlei belangen, zowel op het werk als thuis, en proberen ook nog een verschil te maken in de wereld. Maar hoe zorg je ervoor dat je zelf niet verdrinkt in al die verantwoordelijkheden? Hier zijn vijf technieken die je niet alleen zelf kunt toepassen, maar ook kunt doorgeven aan anderen om hen te helpen goed voor zichzelf te zorgen.

Tijdens een keynote van Daniel Pink leerde ik een aantal gave dingen die je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen. Geef ze vooral door!

1. Maak een To-Don't List
Je kent het wel: er komt een nieuw project of een nieuwe taak op je bord, en je eerste reactie is vaak om na te denken over wat je nog méér moet doen. Dat is precies waar het misgaat. Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak geneigd zijn om dingen toe te voegen, in plaats van iets weg te laten. Daarom is het tijd om niet alleen een to-do lijst te maken, maar ook een to-don't list.

Waarom werkt dit?
Je brein is geprogrammeerd om altijd maar meer te willen doen, maar vaak is de oplossing juist minder doen. Door bewust dingen te schrappen, maak je ruimte voor wat echt belangrijk is. Vraag jezelf af: "Wat kan ik stoppen met doen zodat ik me kan focussen op wat er echt toe doet?"

Hoe pas je dit toe in je trainingen?
Moedig je deelnemers aan om niet alleen hun doelen te formuleren, maar ook te kijken naar wat ze kunnen weglaten. Dit zorgt voor focus en vermindert stress.

2. Vier Kleine Voortgang (Progress Rituals)
We streven vaak naar grote successen en vergeten de kleine stapjes die ons daar brengen. Maar wist je dat de dagen waarop mensen het gelukkigst zijn, vaak die dagen zijn waarop ze voelen dat ze vooruitgang boeken?

Waarom werkt dit?
Het gevoel van progressie – hoe klein ook – zorgt ervoor dat je dag veel positiever aanvoelt. Dit kan iets kleins zijn zoals een taak die je eindelijk hebt afgerond of een inzicht dat je hebt gekregen.

Hoe pas je dit toe in je trainingen?
Introduceer "progress rituals" voor jezelf en je team. Laat mensen elke dag of week een moment nemen om te reflecteren op wat ze hebben bereikt, hoe klein het ook is. Dit verhoogt niet alleen hun motivatie, maar zorgt ook voor een positievere mindset.

3. Focus op het 'Waarom' en 'Voor Wie'
In plaats van altijd maar te praten over hoe je dingen moet doen, kun je beter focussen op waarom je ze doet. Dit geldt zowel voor je werk als voor persoonlijke doelen.

Waarom werkt dit?
Wanneer mensen het 'waarom' begrijpen en voelen dat ze iets doen voor een specifiek persoon of doel, worden ze automatisch zorgvuldiger en meer betrokken. Uit een experiment op Harvard bleek zelfs dat eten lekkerder smaakt als de kok kan zien voor wie hij of zij het maakt, zonder dat er verder iets aan het recept werd veranderd.

Hoe pas je dit toe in je trainingen?
Stimuleer gesprekken over het 'waarom' achter acties en doelen. Wie wordt er beter van jouw inspanningen? Wat is de impact op anderen? Door dit regelmatig in je trainingen aan bod te laten komen, maak je het werk betekenisvoller en verhoog je de motivatie.

4. Neem Pauzes (Je IQ hangt ervan af!)
Wist je dat je IQ daalt naarmate de dag vordert? Dit is geen grap. Onderzoek wijst uit dat je minder scherp wordt als de dag vordert, tenzij je regelmatig pauzes neemt.

Waarom werkt dit?
Pauzes zijn essentieel om je mentale scherpte te behouden. Zelfs een korte pauze van twee minuten kan een groot verschil maken in je cognitieve prestaties.

Hoe pas je dit toe in je trainingen?
Maak pauzes verplicht en moedig deelnemers aan om tijdens die pauzes te bewegen, naar buiten te gaan, en vooral even los te komen van hun scherm. Verander de norm: geen pauze nemen is geen bewijs van toewijding, maar een teken van slechte zelfzorg.

5. Neem De Sprong: Vermijd Spijt
Daniel Pink’s World Regret Survey toont aan dat de grootste spijt van mensen bijna altijd te maken heeft met kansen die ze niet hebben genomen. We blijven liever veilig in onze comfortzone, maar uiteindelijk leidt dat tot spijt.

Waarom werkt dit?
Wanneer je op een kruispunt in je leven staat, helpt het om te denken: “Wat zou mijn toekomstige zelf willen dat ik nu kies?” Deze techniek kan je helpen om de juiste beslissing te nemen en spijt te vermijden.

Hoe pas je dit toe in je trainingen?
Leer je deelnemers om beslissingen te nemen vanuit het perspectief van hun toekomstige zelf. Dit kan hen helpen om moediger te zijn en kansen te grijpen die ze anders misschien zouden laten liggen.

Conclusie: geef om jezelf en om anderen
Deze technieken helpen je om niet alleen goed voor jezelf te zorgen, maar ook om anderen te ondersteunen in hun reis. Door deze inzichten toe te passen, creëer je een werk- en leeromgeving waarin mensen bloeien, zonder zichzelf op te branden.

Dus, waar begin jij vandaag mee?
Jeanne

Podcast
Blog
Humanity

#

195

Zorg voor jezelf: 5 technieken die echt werken.

7/9/2024
29 min