Een cultuur van innovatie: wat zijn de vijf essentiële elementen volgens Harvard?
Bouwen aan een Innovatieve Organisatiecultuur
Mijn tijd aan Harvard was gevuld met inspirerende lessen, waaronder die van professor Gary Pisano over innovatiecultuur. Hij deelde vijf cruciale punten om een innovatieve organisatiecultuur te creëren, en ik moet toegeven dat ik behoorlijk schrok van deze nieuwe informatie. Ik dacht dat ik al vrij veel wist over het onderwerp, maar deze inzichten openden mijn ogen.
Een goed innovatieve bedrijfscultuur kan het verschil maken tussen saai en succesvol. Maar het creëren ervan is nogal een uitdaging omdat het een mix van tegenstrijdige dingen vergt. In dit artikel duiken we in vijf cruciale kenmerken van zo’n innovatieve cultuur en hoe je ze in balans kunt houden voor een innovatief klimaat.
1. Tolerantie voor falen maar geen tolerantie voorgepruts
Omdat innovatie het verkennen van onzeker en onbekend terrein inhoudt, is het niet verrassend dat een tolerantie voor mislukking een belangrijk kenmerk is van innovatieve culturen. Sommige van de meest geprezen innovators hebben hun portie mislukkingen gehad. Denk aan Apple's MobileMe, Google Glass en de Amazon Fire Phone.
En toch, ondanks hun nadruk op tolerantie voor mislukking, zijn innovatieve organisaties onverdraagzaam tegenover incompetentie. Ze stellen buitengewoon hoge prestatienormen voor hun medewerkers. Ze werven het beste talent dat ze kunnen vinden. Het is prima om risicovolle ideeën te verkennen die uiteindelijk mislukken, maar matige technische vaardigheden, slordig denken, slechte werkgewoonten en slecht management zijn niet acceptabel. Mensen die niet aan de verwachtingen voldoen, worden ofwel ontslagen of verplaatst naar functies die beter passen bij hun capaciteiten.
2. Veel experimenten maar wel met hoge discipline
Innovatieve bedrijven moedigen experimenteren aan, maar het moet wel doelgericht en transparant zijn. Goed geplande experimenten leveren waardevolle inzichten op, ook al gaan ze soms mis. Misbaksels zijn oké zolang we ervan leren en de cultuur van leren versterken. Het gaat erom de juiste mix tussen experimenteren en falen te vinden om een frisse innovatieve vibe te creëren.
3. Psychologische veiligheid zonder blad voor de mond
Een lekker innovatieklimaat moedigt openheid en eerlijkheid aan, zonder dat mensen bang zijn voor represailles. Maar het werkt alleen als we elkaar de waarheid kunnen zeggen. Eerlijke en constructieve feedback is key voor creatieve ideeën. Een cultuur waarin we openhartig kunnen zijn en toch respectvol met elkaar omgaan, is de place to be voor innovatie.
4. Samenwerken met iedereens input, maar ieder zijn eigenverantwoordelijkheid
Innovatieve organisaties werken graag samen en helpen elkaar zonder zich druk te maken over formele functies. Maar pas op, samenwerken betekent niet dat iedereen het altijd met elkaar eens moet zijn. Besluiten nemen en verantwoordelijkheid nemen voor de uitkomst is key. Iedereen mag zijn stem laten horen, maar uiteindelijk is er één kapitein aan boord.
5. Vlakke structuur, sterke leiders
Een relaxte organisatiestructuur met weinig hiërarchie bevordert snelle besluitvorming en diverse ideeën. Maar dan heb je wel sterke leiders nodig die de koers bepalen. Leiders moeten dicht bij de actie staan, beslissingen durven nemen en de visie duidelijk communiceren. Een goede balans tussen chillness en krachtig leiderschap maakt een organisatie hot voorinnovatie.
Culturele veranderingen vragen om een complete aanpak, want je kunt niet zomaar een paar dingen veranderen en klaar.
Dus, het bouwen van een te gekke innovatieve organisatiecultuur is een complexe missie. Het vereist dat leiders de juiste balans vinden tussen verschillende waarden en gedragingen. Alleen dan kun je een cultuur creëren waarin experimenteren cool is, openheid de norm is, samenwerking vanzelf gaat en waar sterke leiders de weg wijzen naar geweldige innovaties.
Ik heb sinds mijn tijd bij professor Pisano veel gewerkt met organisaties die hun cultuur wilden bijsturen waarbij deze 5 ogenschijnlijk tegenstrijdige punten heel waardevol bleken.
Jeanne